BEhandelingen

Kronen en bruggen

Wanneer een tand of kies te erg beschadigd is en niet gered kan worden met een vulling, kan een kroon geplaatst worden. Bij het ontbreken van een of meer tanden of kiezen, kan een brug gemaakt worden om deze te vervangen.
Heb je last van een erg beschadigde tand of kies? Misschien heb je op iets hards gebeten en is er een stukje afgebroken? Of heb je een verkleurde tand die je mooie lach verpest? Een kroon kan hiervoor de oplossing zijn!

Kronen

Een kroon is een porseleinen kapje dat over een beschadigde tand of kies gezet wordt als deze niet meer te redden is met een vulling. Hiermee is de tand beschermd en kan hij weer gebruikt worden. Een kroon herstelt niet alleen de functie van je gebit, maar kan ook het uiterlijk verbeteren.

Bruggen

Wanneer één of meer tanden of kiezen volledig ontbreken, kan een brug gemaakt worden om deze te vervangen. Een brug herstelt je gebitsfunctie, voorkomt scheefstand van de tanden en verbetert het uiterlijk.

Onze kronen en/of bruggen zijn een duurzame vervanging van je tanden en kiezen die de oorspronkelijke vorm en functie van je gebit zo veel mogelijk benaderen.

Wat kun je verwachten?

1

Afslijpen van de tand of kies (EERSTE AFSPRAAK)

Allereerst wordt een deel van de tand of kies afgeslepen zodat er genoeg ruimte is om een kroon of brug te plaatsen. Omdat dit vervelend kan voelen, krijg je meestal een plaatselijke verdoving.
2

Gebitsafdruk maken (EERSTE AFSPRAAK)

Vervolgens maken wij een afdruk van je gebit. Op basis hiervan wordt een gipsmodel gemaakt waarop de kroon of brug wordt gemaakt.
3

Beetregistratie (EERSTE AFSPRAAK)

Door de beetregistratie ziet de tandarts de stand van je tanden en kiezen van de onder- en bovenkaak. Hiermee kan de vorm en hoogte van een kroon of brug worden bepaald zodat deze goed in het gebit past.
4

Kleur bepalen (EERSTE AFSPRAAK)

Samen met de tandarts bepaal je de kleur van de kroon of brug, zodat deze overeenkomt met de kleur van je tanden. Mocht bij het plaatsen de kleur toch niet goed uitvallen, kan dit worden aangepast,
5

Noodvoorziening (eerste AFSPRAAK)

Kronen en bruggen worden niet direct in de praktijk gemaakt, maar in een tandtechnisch laboratorium. Dit duurt ongeveer twee weken. Voor jouw comfort en ter bescherming van de afgeslepen tand of kies, maakt de tandarts daarom een tijdelijke kroon.
6

Vastzetten (tweede afspraak)

Bij de laatste afspraak wordt de noodvoorziening verwijderd, de kroon of brug in je mond gepast en vastgezet. De tandarts brengt snelhardend cement aan de binnenkant van de kroon en schuift hem vervolgens op zijn plaats en drukt hem stevig aan.

Soorten bruggen

Gewone brug: deze rust op de kiezen of tanden aan weerszijden van de open ruimte.
Vrij-eindigende brug: in tegenstelling tot de gewone zit deze maar aan één kant vast.
Etsbrug: dit is een kunsttand die met metalen of keramische vleugels aan de achterkant van de buurtanden zit vastgelijmd. Deze wordt vaak gebruikt wanneer naastliggende tanden of kiezen nog gaaf zijn of bij ontbrekende voortanden.
← Terug naar Behandelingen

Tevreden klanten

Wat anderen zeggen

Veelgestelde vragen

  • Wat is het verschil tussen kronen en bruggen?

    Wanneer één tand of kies vervangen moet worden, plaatsen we een kroon. Dat is een metalen of porseleinen kapje dat over de afgeslepen tand of kies gezet wordt. Een brug wordt geplaatst wanneer er meerdere tanden of kiezen vervangen moeten worden.

  • Worden kronen en bruggen vergoed?
  • Is het plaatsen van kronen en bruggen pijnlijk?

    Omdat we een plaatselijke verdoving geven tijdens de behandeling, doet de behandeling zelf meestal geen pijn. Na de behandeling kan het voorkomen dat je tanden of kiezen tijdelijk wat gevoelig zijn.

  • Hoe lang gaan kronen mee?

    Tegenwoordig zijn alle kronen gemaakt van duurzaam materiaal, waardoor de gemiddelde kroon minstens tien jaar meegaat. Poetsen blijft heel belangrijk, want ook een tand of kies die voorzien is van een kroon of brug blijft gevoelig voor tandbederf

  • Wanneer heb ik een kroon nodig?

    Een kroon is nodig wanneer een tand of kies te beschadigd is om met een vulling te verstellen. Het kan ook gewenst zijn om je gebit esthetisch te verbeteren.

  • Wat kost een brug?

    De kosten van een brug zijn afhankelijk van meerdere factoren, waaronder het soort materiaal. Vraag je tandarts om een begroting voor een overzicht van de kosten.

     

  • Hoe lang doe je met een brug?

    Een brug is één van de manieren om een ontbrekende tand of kies te vervangen. Een brug (bestaande uit een kunsttand en meestal twee kronen) wordt verankerd aan één of twee aangrenzende natuurlijke tanden. De brug omspant dus de lege ruimte waar de tand of kies ontbreekt.

Wij staan voor je klaar

Maak een afspraak

Met goede mondhygiëne kunnen vrijwel alle gebitsproblemen voorkomen worden, zoals ontstoken tandvlees of gaatjes. Maak snel een afspraak met een van onze tandartsen.